Kategorier
2020 Nyhetsbrev 04/2020

”En butik ägd av byborna det bästa sättet att bevara den”

När bybutiken i Härkmeri stängde för ungefär ett och ett halvt år sedan var det ett stort slag för de södra byarna i Kristinestad – Skaftung, Henriksdal och Härkmeri. De hade alla haft sina egna butiker i tiderna, under vissa tider till och med flera butiker per by, men en efter en föll de bort och kvar var endast Härkmeri butik fram till sensommaren 2018, då även den försvann och det var tiotals kilometer till den närmaste butiken.

Men nu är man på god väg att få tillbaka sin bybutik i de södra delarna av Kristinestad. Över 400 andelar har samlats in, ett aktiebolag har grundats och nu är man på jakt efter en köpman för bybutiken i Härkmeri. Det finns knappa 700 invånare i de tre byarna.

I byarna i Kristinestad kan man ta exempel av Monäsboden i Nykarleby. Den har klarat sig i dryga 40 år som aktiebolag, och enligt Kaj Wik, som är styrelseordförande för Monäsboden, är en butik ägd av byborna det bästa sättet att bevara den, då allihop är med och arbetar för att hålla det vid liv. Men även för bybutiken i Monäs börjar realiteterna komma ikapp. Kurt Finne, ordförande för Särkimo-Brudsund byaråd, menar att det är svårt att hålla igång en bybutik. Det skulle behövas mer stöd från staten.

Till en början gick det riktigt bra för butiken i Monäs. Pälsdjursbranschen gick bra och byborna jobbade i sin egen by. Men nu då företagarna har minskat och allt fler har sökt arbete utanför byn, så har också kundunderlaget blivit mindre.

Byborna i Särkimo i Vörå lyckades också köpa sin butik några levnadsår till, men till slut fick man ge upp. Enligt Finne blev underlaget för litet och folk blir äldre och de som arbetade utanför byn hade inte möjlighet att komma de tider som butiken hade öppet. Då kundunderlaget minskar, räcker inte ens bybornas engagemang till. Särkimo har idag kring 150 personer och i Monäs är man ungefär 220 invånare.

Läs mer på webbplatsen svenska.yle.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s