Kategorier
2020 Nyhetsbrev 02/2020

Landsbygdens framtid ur olika perspektiv i podden Landet

Podden Landet firar det hundrade avsnittet genom att bjuda in tre kända personer i ett lite längre samtal än vanligt – professorn i historia vid Ersta Sköndal Högskola i Stockholm Lars Trägårdh, VD:n på designbyrån Söderhavet och varumärkeskonsulten Frida Roberts och tänkaren och folkbildaren Bodil Jönsson, gäster med helt olika perspektiv som bjuder på sina tankar kring landsbygderna nu och i framtiden.

Trägårdh menar att den urbana normen är destruktiv, inte bara i termer av tillit utan i termer av hela vår framtid på planeten. Vi skulle må bra av att öppna upp för en diskussion där vi knyter upp mot den typen av gröna vågen-idéer som fanns i Sverige på 70-talet och fundera på om man kan modernisera detta och finna en intressant dialog mellan det urbana och det rurala.

Enligt Roberts är det viktigt att man inte ställer saker mot varandra. Urbanisering eller landsbygdsutveckling är både och. Hur hittar man korsbefruktningar mellan olika landsbygder och storstäder? Kommunikation, öppenhet och samskapande är nyckelord framåt.

Jönsson tror aldrig på att något ska vara rättvist i bemärkelsen lika för alla. Från början är det olika, vilket gör att landsbygder för sig och städer för sig behöver olika saker. Jönsson har stor respekt för att man kan känna sig orättvist behandlad, men grejen är ändå att det ska bli bra om man väljer att leva på landet och det ska bli bra om man väljer att leva i stan.

Hundrade avsnittet, Tre tänker till – om landsbygdernas framtid ur olika perspektiv, finns att lyssnas på webbplatsen landsbygdsnatverket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s