Kategorier
2020 Nyhetsbrev 02/2020

Handbok för Byarallyn

Ett rally, som man inte vinner med fart, utan med kunskap, färdighet och taktikerande. Byarallyt är ett nytt sätt att resa på landsbygden och njuta av en dag i byarna under en lekfull tävling. Under tävlingen kör man runt områdets byar och utför specialtester och kallstationer, tillika som man njuter av byarnas parallellprogram.

Byarallyt i dess nuvarande form fick sin början år 2017, när en grupp aktiva itisbor beslöt att ordna ett evenemang, där deltagarna kan bekanta sig med byarnas pärlor under en lekfull tävling. Tillika ville man sänka bybornas tröskel att besöka grannbyarna och förbättra samarbetet mellan byarna. En lekfull tävlingsmobilisering mellan byarna skulle ge samarbetet en ny kick. Det uppstod ett Byarally, där lagen kör runt i byarna och utför olika lekfulla uppgifter. Action track-spelapplikationen gav sin egen tilläggskrydda åt spelet. Laget kunde följa med både sin egen och tävlingskamraternas framfart i realtid.

Efter att det första rallyt lyckades, beslöt man att utöka området. Man beslöt att ordna Byarallyt som ett projekt mellan områdena Kymmenedalen, Päijänne-Tavastland och Nyland, där det på tre landskapsområden testades tre olika rallyn – de var huvudsakligen likadana, men ändå rallyn som byarna och arrangörerna format till sina egna. Projektet genomfördes sommaren 2019 och flaggade iväg närmare hundra billag på tävlingsresa, för att bekanta sig med byarnas verksamhet. Som resultat av projektet uppstod denna handbok, som man hoppas aktiverar aktörer runt om i Finland att ordna Byarallyn kommande somrar eller varför inte vintrar.

Uppgifterna är från Byarally-handboken som kan läsas på webbplatsen kymenlaaksonkylat.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s