Kategorier
2019 Nyhetsbrev 19/2019

Invånarnära utveckling huvudtema när Finlands Byar höll höstmöte

Finlands Byar rf:s mål är att fungera som ett fullödigt nätverk för lokala utvecklare, vilket i framtiden täcker, förutom landsbygdsbyarna, även stadsdelar. På landsbygden har Leader-verksamheten fört med sig kunnande om invånarnära utveckling, vilket även behövs i städerna. Invånarnära utveckling möjliggör för invånarna en ökad frihet att bestämma över små projekt inom det egna bosättningsområdet. Det kan t.ex. röra sig om mötesplatser eller idrottsanläggningar.

Finlands Byars mål är att förena de lokala aktörerna från olika delar av landet och främja spridning av god praxis, samt finna finansieringskällor för det nätverk som bildas av 4 200 byar, hundratals stadsdelsföreningar, 54 Leader-grupper och 19 regionala byaföreningar. Till verksamhetsplanen för år 2020, som godkändes på höstmötet 26.11, hör bl.a. planering av det lokala utvecklingsprogrammet på riksnivå för perioden 2021-24, och som uppbackare av lokal utveckling stärka synligheten för riksdagens nätverk för byaverksamhet.

På höstmötet valdes enhälligt Petri Rinne till ordförande för Finlands Byar för kommande två år. Därmed blir det tredje perioden för Rinne och enligt stadgarna den sista. Man valde även nya styrelsemedlemmar för dem som var i tur att avgå. Gunilla Wasström från Pomoväst (suppleant Pia Poikonen, Leader Varsin Hyvä) är nyinvald i Leader-gruppen, liksom Mathias Högbacka från Aktion Österbotten (suppleant Mari Pennanen, Förbundsarenan) i gruppen för svenskspråkiga medlemsorganisationer.

Mer info finns (på finska) på webbplatsen suomenkylat.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s