Kategorier
2019 Nyhetsbrev 18/2019

Fjärde europeiska Landsbygdsriksdagen kör igång i spanska Asturias

European Rural Parliament (ERP) – den europeiska Landsbygdsriksdagen – arrangeras 6-9.11 i spanska Asturias i byn Candás och sammanför över 350 landsbygdsutvecklare och invånare från ca 40 länder. Gräsrotsnätverket ERP ordnar samlingen vart annat år, och detta år är Finlands Byar rf med i arrangemanget.

För de deltagande ger ERP en möjlighet till nätverksbildande och att lära sig av andra god praxis i landsbygdsutveckling, samt olika sätt att påverka. Deltagarna har över 20 olika arbetsverkstäder och sex utfärder att välja mellan. Genom utfärderna kan man bekanta sig med den lokala landsbygdens styrkor och kultur.

ERP är mycket mer än en händelse. Det är en tvåårig process med budskap och förslag om landsbygdens och byarnas utveckling från landsbygdsinvånare och -organisationer i 40 länder, och som utmynnar i ett uttalande och manifest. Dessa utkast finns redan tillgängliga på ERP: s webbplats. Från Finland deltar en delegation på åtta personer i evenemanget. Du kan följa deras Spanienresa på Finlands Byars Instagram-konto @suomenkylat.

Det här skriver Kim Smedslund, ordförande för internationella utskottet inom Finlands Byar, i föreningens senaste nyhetsbrev, i vilket det även bl.a. ingår info om en enkät om gruvverksamhet, ett nytt utbildningsprogram för nyskapande regionutvecklare, den lokala utvecklingens visioner där gränsen bara är det egna tänkandet, Landsbygdspolitiska rådet som träffade kommunikationsministern, frivilligarbetet som ökat bland unga, aktuellt från finlandssvensk lokal utveckling, samt kommande evenemang.

Finlands Byars Uutiskirje (8/2019) finns att läsas på webbplatsen mailchi.mp.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s