Kategorier
2019 Nyhetsbrev 17/2019

Se på landsbygdssäkringen nerifrån

Flygbild över en del av Sundom by – stadsdel i Vasa

Landsbygdssäkringen, alltså att bedöma och hantera konsekvenser av reformer för landsbygden, har styrts uppifrån. Konsekvensbedömningen har då lett till dilemman: småkommuners flexibilitet mot de storas specialisering, kontrollerade vårdkostnader mot lokalt och regionalt självstyre, plats mot sektor som utgångspunkt för förvaltningen, samt en enhetlig enkel struktur mot en oenhetlig men lokalt anpassad struktur. Kritik riktas mot modellen för att den utgår från urbana ideal i stället för att identifiera lokala problem.

Inom regionalvetenskapen vid Åbo Akademi (ÅA) i Vasa har man vänt på det hela och ser på det nerifrån. Man har tagit fram en ny metod för konsekvensbedömning för landsbygden som utgår från det lokala. Projektforskaren Kenneth Nordberg vid ÅA i Vasa har tagit fram faktorer som är viktiga för hållbar utveckling. De här bakgrundsfaktorerna, som bestämmer förutsättningar och ger olika konsekvenser av reformer, är geografiskt avstånd, tidsmässigt avstånd, täthet i bosättningen, kulturell samverkan, näringslivshistoria, föreningsaktivitet och befolkningens rörelsemönster. I den nya metoden utgår man från det lokala, som är en aktör också i stora reformprocesser, de lokala samhällena måste själva få formulera behov och hitta lösningar.

Uppgifterna ovan är från en artikel, skriven av Josefin Torrkulla, i Vasabladet (16.10). Man kan tycka till om metoden då Åbo Akademis forskningsprojekt Landsbygdssäkring i landskaps- och vårdreformen arrangerar ett slutseminarium i Vasa den 28 oktober kl. 13.00 på Bock´s Corner Brewery i Vasa. Projektets centrala målsättning har varit att undersöka konsekvenserna av centraliserande förvaltningsreformer för landsbygden och hur den här centraliseringen kan hanteras ur landsbygdens perspektiv. Seminariet riktar sig till tjänstemän och politiker på regional och kommunal nivå, samt till den intresserade allmänheten. Anmälningar skickas till kenneth.nordberg@abo.fi. Vid frågor ring 06-324 7467.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s