Nedskärningar i närskolnätverket påverkar barnens välmående och minskar närservicen. Finlands Byar rf ser läget som allvarligt och kräver en heltäckande granskning av situationen. Färre antal elever medför förståeligt nog behov av att skära ner antalet skolor, men med nuvarande förfaringssätt försvinner även livskraftiga närskolor.
Det finns hållbara alternativ till stora gymnasieskolor som kommuner kanske inte alltid kan utnyttja. Samtidigt som hållbara alternativ bättre borde komma till kommunernas kännedom, måste även indragningarnas inverkan på inlärningen och barnens välbefinnande ses över i större utsträckning.
”Nedmonteringen av vårt skolnätverk är en synnerligen kortsynt politik, både för förverkligande av barnens rättigheter som för vår nationalekonomi”, beklagar sig ordföranden för Finlands Byar rf Petri Rinne.
”Antalet elever och födelsetal sjunker för närvarande, men inte nödvändigtvis för alltid. Enligt en framtidsstudie, The Nordic Population 2040 – Analysis of Past and future demographic trends, av det nordiska forsknings-, rådgivnings- och analysinstitutet Nordregio kommer befolkningen på glest bebodda områden i Norden att öka till år 2040 – bl.a. bioekonomi, turism, invandring, flyttning till landsbygden, samt utveckling av det arktiska området möjliggör detta. Vill vi vara en del av tillväxten eller nöjer vi oss med att tjata om mantrat med de tre tillväxtcentra i vår Finlands bubbla”, frågar sig Rinne.
Läs mer på (finska) webbplatsen suomenkylat.fi. Se även Landsbygdspolitiska rådets ställningstagande om skolnätverkspolitiken på adressen maaseutupolitiikka,.fi.