Den hållbara utvecklingens tillstånd oroväckande – forskargrupp presenterar sex ”nycklar” till förändring

FN:s generalsekreterare gav 2016 en oberoende grupp forskare i uppgift att undersöka den hållbara utvecklingens tillstånd globalt. Gruppens första rapport, The Future is Now: Science for Achieving Sustainable Development – Global Sustainable Development Report 2019, offentliggjordes onsdagen den 11 september i New York. Till skillnad från de årliga uppföljningsrapporterna analyserar denna rapport, som ges ut när det gått ca fyra år sedan Agenda 2030 utarbetades, helheten ur ett bredare tvärvetenskapligt perspektiv.

Huvudbudskapet i rapporten är, att fastän läget vad gäller hållbar utveckling är allvarligt, så går det fortfarande att påverka. Forskargruppen framhåller att det är bråttom att säkerställa en hållbar utveckling. Å andra sidan får vi inte framskrida för snabbt, så att svagare länder och befolkningsgrupper inte hänger med. ”Ökad ojämlikhet, klimatförändringar, förlusten av biologisk mångfald och det växande avfallsproblemet är fyra huvudorsaker till att jordens utveckling som helhet inte framskrider i en hållbar riktning”, bedömer professor Eeva Furman från Finlands miljöcentral, som hör till forskargruppen.

I rapporten framförs sex infallsvinklar till genomförandet av de globala målen. Genom att satsa på dessa sex nycklar kan vi gå vidare i utvecklingen. Den första nyckeln är att förbättra människors välmående och möjligheter med särskild fokus på den tidiga barndomen. För det andra måste vi ta ett stort kliv mot mer rättvisa och hållbara ekonomier. För det tredje rekommenderar forskargruppen att vi bygger upp hållbara livsmedelssystem och näringsformer, eftersom vi med dagens system inte klarar av att producera mat på ett hållbart sätt enligt Parisavtalet när världens befolkning ökar. För det fjärde krävs det att vi lösgör oss från kolkraften och att vi tryggar tillgången till energi för alla. För det femte framhåller forskargruppen vikten av att utveckla hållbara städer. Den sista nyckeln handlar om att trygga globala ekosystem.

Läs hela artikeln från utrikesministeriet på webbplatsen valtioneuvosto.fi.

Det här inlägget postades i 2019, Nyhetsbrev 14/2019 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s