Kategorier
2019 Nyhetsbrev 13/2019

Fler arbetsplatser än invånare i Årets by Luoma-aho i Södra Österbotten

Det finns fler arbetsplatser än invånare i byn Luoma-aho. Byn med ungefär 350 invånare har bra lokala tjänster, vilket kompletteras med en ny byagård som är under uppbyggnad. I Årets by finns det gott om företag inom industri- och servicebranscherna. Byskolan har fungerat som trumfkort för den barnfamiljsvänliga byn. Urvalsjuryn imponerades av byagården som byggs, vilket visar på den ständiga utvecklingen i byn. ”Invånarna i Luoma-aho har gjort sin by till en barnvänlig och företagsgynnsam plats att bo på och som följer sin tid och utvecklas”. Bland annat det här sade ordföranden för Finlands Byar rf Petri Rinne, som ledde urvalsjuryn. Hedersomnämnanden i valet av Årets by tilldelades nordsavolaxiska Tuovilanlahti, samt Sydänmaa i Satakunta.

Till Byaverksamhetens vägvisare utses årligen förtjänta personer inom byaverksamheten, vilka under en lång tid har arbetat för byaverksamhet. Som Byaverksamhetens vägvisare utsågs Kyösti och Marjatta Vatanen från Uskali i Kiihtelysvaara, samt Paula Määttä från Tikkala i Jyväskylä.

Till Årets landsbygdsaktör väljs en person som har arbetat aktivt och innovativt med lokal utveckling. Som Årets landsbygdsaktör valdes tervobon Seija Korhonen. Hon har länge arbetat som landsbygdsutvecklare, både i arbetet och genom sina förtroendeuppdrag.

Erkännandet som Årets landsbygdsprofil tilldelas en person som i offentligheten på ett positivt sätt utmärkt sig i ärenden som hör till landsbygden och byaverksamheten. Till Årets landsbygdsprofil utsågs Tytti Määttä som är Kuhmos stadsdirektör och sakkunniggruppens ordförande för den glest bebodda landsbygdens nätverk. Määttä har aktivt deltagit i samhällsdiskussioner genom att särskilt ta fram den glest bebodda landsbygdens aspekter. Genom att aktivt verka i sociala medier har hon dessutom fört fram landsbygdens vardagsliv för större kännedom.

Finlands Byar rf utser årligen Årets by och meriterade landsbygdsaktörer. Utmärkelserna utdelades i år i Kauhava i samband med de lokala utvecklarnas Lokaali-evenemang 23-25.8. I utnämningen av Årets by var 17 byar nominerade, vilka i år var utsedda som Årets by i sina egna landskap.

Mer info med bl.a. längre utlägg för urvalen finns på (finska) webbplatsen suomenkylat.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s