Kategorier
2019 Nyhetsbrev 12/2019

Lotlax är Månadens by i Österbotten

Musicerande på byagården
Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Månadens by i juni är Lotlax som finns i Vörå kommun. I byn, som är belägen sex kilometer från Vörå centrum, finns ungefär 30 hushåll. Invånarna är en brokig skara av nyinflyttade, återflyttare och sådana som aldrig flyttat bort. De åter- och nyinflyttade består i huvudsak av barnfamiljer, vilket gjort att byn har vuxit under de senaste åren.

Den samlande punkten i Lotlax är hembygdsföreningen som driver byagården mitt i byn. En stor del av verksamheten vid byagården är riktad till invånarna för att skapa gemenskap i byn, bl.a. ordnas grillfester och liknande träffar. Föreningen ordnar också evenemang dit alla är välkomna. Ett populärt inslag har varit familjefesterna som ordnats på sommaren.

Musiken spelar också en viktig roll på byagården, inte minst genom att den finlandssvenska visturnén ”Visor på Väg” gästspelat där många gånger, men också tack vare musicerande invånare som ordnat flera allsånger vid byagården. Beläget på byns högsta punkt, så kan bygården också skryta med att ha en av kommunernas bästa utsikter, vilket besökare kan intyga.

Hembygdsföreningen upprätthåller också byns vandringsled, som är välbesökt av både bybor och andra friskusar. Lotlax är med andra ord ett ypperligt alternativ för den som vill uppleva det lugna livet på landet och närheten till naturen. Men samtidigt är det nära till service och för pendlaren är riksvägen bara ett stenkast bort.

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s