Kategorier
2019 Nyhetsbrev 11/2019

Ansenliga investeringar till landsbygden via lokal företagsfinansiering

På landsbygden beviljas lokal företagsfinansiering, vars inverkan är betydande för regionen. Leader-finansiering täcker högst en tredjedel av ett företags investering, men den sporrar företag att utvecklas. Finansieringen, som består av medel från EU, kommunen och staten, har gett den finländska landsbygden investeringar för drygt 70 miljoner euro under de senaste fem åren.

År 2014 fick Murtola Hampfarm finansiering för en lokal för livsmedelsproduktion, och där de fram till idag har utvecklat flera livsmedel som de framställer av oljehampa. Företagarna Ville och Virve Virtanen på Hampfarmen tycker att landsbygdsfonden och Leader-finansieringen är uppmuntrande, för finansieringen hade stor betydelse för hur projektet fortskred. Enligt Ville snabbade finansieringen upp hans egna beslut så att han vågade göra den stora investeringen.

Eftersom det belopp som beviljas täcker upp till 35 procent av hela investeringen, ger finansieringen den finländska landsbygden ansenliga privata investeringar, och indirekt ger de effekter för en mycket större grupp än bara företagaren. Leader-finansiering beviljas lokalt i Finlands 54 Leader-grupper, vilka fattar besluten utifrån sin lokalkännedom och beviljar finansiering till företag som anses gagna hela regionen genom investeringarna.

Under 2014-2018 beviljades Leader-finansiering för totalt 24,8 miljoner euro till olika landsbygdsföretags investeringar. Det här har gett landsbygden 70,5 miljoner euro i privata investeringar. De offentliga medlen bestod av 10,4 miljoner i EU-medel för utveckling av landsbygden, 11,4 miljoner i statliga medel, samt 2,9 miljoner i kommunala medel, och på fem år har således de totala investeringarna uppgått till närmare 100 miljoner euro.

Uppgifterna är från webbplatsen epressi.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s