Kategorier
2019 Nyhetsbrev 11/2019

Kerko Årets SILMU by 2019

Med valet av Årets by vill SILMU-byar lyfta fram byarnas mångsidighet, öka kännedomen om byaverksamheten, samt ge goda exempel på hur man själv kan utveckla och förverkliga saker. Tävlingen var öppen 7-29.3 och vem som helst, privatperson som förening, kunde föreslå kandidater till Årets by. I år fäste juryn speciellt uppmärksamhet på hur planmässig verksamheten är i byn och hur byn och invånarna har lyckats med att utveckla det egna områdets närservice och näringar. Vinnaren Kerko by i Borgå belönades 21.5 i samband med Utvecklingsförening SILMU rf:s vårmöte i Sibbo.

I motiveringarna till valet står det bl.a. att Kerko by utför ett utmärkt och planmässigt utvecklingsarbete som siktar på framtiden för att bevara servicen och möjligheterna att utöva olika fritidssysselsättningar i byn. Byn har gjort upp två byaplaner: den första betonade byns historia och upptecknandet av den samt kartläggning av nuläget, den andra byaplanens tyngdpunkt var servicen i byn och kulminerar nu när det byggs nya skolutrymmen. Avsikten är att byn gör upp en tredje byaplan, vars tyngdpunktsområden planeras vara befrämjandet av trygghet och välmåga för bybor i alla åldrar.

”Vi är mycket stolta över vår Pumppaamo, fastän upprätthållandet av kiosk-cafét kräver mycket arbete. Byborna orkar delta och uppmuntra oss också i den här saken. Vi är också glada över att skolan kommer att finnas kvar i Kerko, den håller byn livsduglig. När man lyckas med sådana här projekt, ger det förtroende för att vi också i fortsättningen tillsammans får till stånd viktiga saker”, säger byaföreningens ordförande Paula Teinonen-Lahti.

Mer info finns på webbplatsen itukylat.fi.

Ett svar på ”Kerko Årets SILMU by 2019”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s