Kategorier
2019 Nyhetsbrev 10/2019

Gruppering, landsbygdsutveckling och resiliens – del 3

I de två föregående delarna i Landsbygdspolitikens blogg (del 1 och del 2, se även första och andra inlägget i denna blogg) granskades problematiken med gruppering, dels motsättningen landsbygd-stad och dels det vardagliga utvecklingsarbetet för landsbygdssamhällen. Om och när olika ”vi mot de andra”-indelningar ser ut att lätt bli en utmaning för landsbygdens utveckling på gräsrotsnivå och byggandet av resiliensen, så är självfallet den kritiska frågan hur och i vilken utsträckning sådana här tillspetsade indelningar kan tyglas.

Inom socialpsykologin har man grubblat mycket över hur negativa följder av gruppbaserad diskriminering, som stärkandet av den egna gruppen på bekostnad av externa grupper, skulle kunna stävjas eller förhindras. Ibland kan skillnaden mellan att måna om den egna gruppen och osunt stödjande i praktiken vara svår och tvetydig, och givetvis även avvägande enligt situation och fall.

Det är inte alltid lätt att strängt taget visa var gränsen för schysst konkurrensklimat går eller vilka medel som är acceptabla för främjandet av de egna intressena. Det är ändå ofta lätt att märka då grupperingar börjar blanda sig i föraktet av andra grupper, skatta fördomar eller konsekvent förvränga värderingar, eller då konstellationen går över styr. I sådana här fall är lyckligtvis ändå inte gruppförhållandena och konfrontation någon naturlag. I socialpsykologisk forskning har man nämligen visat på medel och principer, med vilka tillspetsade grupperingar kan tyglas eller till och med förhindras i förväg.

Läs mer i blogginlägget (på finska) på Landsbygdspolitikens blogg. Skribenter är Jarkko Pyysiäinen, forskare vid LUKE och Kari Mikko Vesala, lektor och docent vid Helsingfors universitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s