
I H.C. Andersens välbekanta saga från år 1837 berättas det om kejsarens nya kläder. Sagan kan även komma i åtanke för många av dagens fenomen vad gäller landsbygden och regionutvecklingen. Bra grogrund för sagans tema verkar vara exempelvis regionernas och kommunernas strävan att sticka ut. Frågan handlar i grunden om kommunal och regional marknadsföring, som under senare år även fått nya uttrycksformer. Regionerna ska förmås sticka ut, framförallt för att de ska väcka intresse hos nya invånare och företag. Målet är således att stärka den regionala ekonomin och skapa livskraft.
En del kritiska forskare ser fenomenet som innehållande nyliberalistiskt tänkesätt och managerialism, och att dessa tränger sig in på samhällets alla områden (bl.a. Pyykkönen 2014, 50-54). Samtidigt är regionerna och kommunerna i nuvarande ekonomiska system så gott som tvingade att gå med i en sådan här konkurrens (t.ex. Zimmerbauer 2007). Nya kommunikationsformer och sociala medier ger fortfarande näring åt detta och stärker olika slag av strävan till att sticka ut.
Att sticka ut har ibland för kommunerna och regionerna även lett till sådana mediafenomen som inte varit ändamålsenliga eller lämpliga. Exempelvis skriver kvällstidningar och andra medier gärna om kommuner, som i sitt strategiarbete använder dyra konsulter, men som i utbyte bara får en några få ords slogan (t.ex. Aamulehti 2017). Sedan har inte heller landsbygdsforskningen varit tillräckligt kritisk. Med en alltmer kritisk landsbygdsforskning kan man grundligt analysera även sådana här fenomens bakomliggande orsaker, samt komma med t.ex. nya alternativ för regionernas arbete med att sticka ut och det mycket omtalade varumärket.
Läs mer (på finska) vad chefredaktören Antti Puupponen skriver i ledaren för tidningen Maaseudun Uusi Aika (MUA 1/2019, vol 27).