Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden publicerade i onsdags (27.2) åtgärder för att stöda landsbygden. Det skulle behövas satsningar på infrastruktur, företag, bioekonomi, turism, tjänster och skatteförmåner. Ny miljöteknologi kan vara en lösning. Hilkka Vihinen, forskningsprofessor vid Naturresursinstitutet Luke menar att urbaniseringen hänger ihop med fossila bränslen, som gör det enkelt att transportera energi i ett väldigt kompakt format, vilket har gynnat centraliserade lösningar. Sol-, vind- och vattenenergi finns däremot att tillgå nästan överallt, samtidigt som plasten byts ut mot träbaserade produkter och nya produktionstekniker kan flytta produktionen närmare konsumenterna.
Vihinen ifrågasätter tesen om att urbaniseringen är oundviklig och säger att hon inte anser att landsbygden måste hållas bebodd, men att det finns enorma möjligheter i samspelet mellan glesbygden och städerna som kan gynna hela Finland. Att flytta institutioner ut från städerna känns gammaldags, då modern teknologi öppnar möjligheterna för att jobba var som helst. Ett växande fenomen är också att bo deltid på vissa orter, eller att ha flera hemorter, t.ex. sommargästerna som gör många orter väldigt folkrika under sommaren. Enligt Vihinen är det missvisande att endast räkna med en hemort, utan periodvist boende borde också räknas med i statistiken.
Under parlamentariska arbetsgruppens seminarium och presstillfälle var flera talare bekymrade över att diskussionerna om landsbygdens framtid ofta handlar om problemen, framför allt befolkningsstrukturen. Många ville även att man ska sluta se en motsättning mellan landsbygden och städerna. Parlamentariska arbetsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anne Kalmari (C), säger att likt ett bibliotek i Helsingfors (Ode) sägs gynna hela Finland, så gynnar satsningar på landsbygden hela landet. Men nästan alla FoU-investeringar går till städerna, trots att produktionen sker på annat håll. Arbetsgruppen föreslår bl.a. att en större del av statens innovationsstöd riktas till landsbygden, och enligt riksdagsledamot Mats Nylund (Sfp) är landsbygden central för ekonomin och sysselsättningen, eftersom största delen av landets naturresurser finns på glesbygden.
Uppgifterna är från en artikel, skriven av Erik Sandström, i Vasabladets e-tidning (27.2).