Vems erfarenheter och villkor räknas i samhällsdebatten, och hur påverkar föreställningar om olika platser, vilka möjligheter platserna får? I kommande webbinarium presenterar Malin Rönnblom, universitetslektor och professor, sin forskning om de platsrelaterade maktrelationer som genomsyrar samhället och påverkar förutsättningarna för landsbygdsutveckling. ”Min enkla poäng är att görandet av landsbygden till en förlorare och staden till en vinnare bör politiseras. Om besluten om landsbygdens avveckling togs politiskt i god demokratisk ordning vore det en sak. Men att sakta låta den dö, lämnas till sitt öde, det är inte politik utan just bristen på densamma” säger Rönnblom.
Rönnblom, som är universitetslektor vid Umeå centrum för genusstudier och professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, forskar om samhälleliga maktrelationer och om hur styrningen av dagens samhälle motverkar möjligheterna att politisera samhälleliga motsättningar. Hon har också ambitionen att visa på möjligheter för hur vi ska hitta sätt att styra ett samhälle som inte bygger på uteslutningar av grupper på grund av deras hudfärg, klassbakgrund, kön eller andra kategorier. Rönnblom har även studerat hur normer och maktrelationer påverkar förutsättningar för landsbygdsutveckling, och hon hoppas att resultaten av hennes forskning kan fungera som inspiration och stöd för både politiker, tjänstepersoner och medborgare som varje dag strävar för att bibehålla och utveckla demokrati.
Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdsnatverket.se med länk för anmälan till webbinariet som hålls 26.2 kl. 12-12.45.