Kategorier
2019 Nyhetsbrev 01/2019

Finby Månadens by i Österbotten

Stationshuset
Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Månadens by i Österbotten för januari är Finby, som bildar, tillsamman med Näsby, centrum i Närpes. I Finby finns skolcentrum med simhall, samt idrottsområde med ishall. Förutom Mosebacke med förskola, lågstadie- och högstadieskolor och gymnasium, ligger också YA-yrkesskolan här. Finby Byförening har sin hemvist i Närpes gamla järnvägsstation, som byföreningen köpte år 2000 och som under ett par år därefter renoverades till ett välfungerande och välanvänt allaktivitetshus.

Järnvägstrafiken med passagerartrafik lades ner 1965 och godstrafiken runt 1985. Huset stod då tomt fram till år 2000. Förutom själva stationsbyggnaden finns på tomten godsmagasin, som efter renovering förvandlats till ”nöjesmagasin” med dansgolv och scen. I magasinet har det ordnats rockkonserter och andra aktiviteter ett antal gånger. Även lider/förråd finns på området, samt en mangelstuga som tillhör Finby Marthaförening.

Föreningens aktiviteter har under många år bestått av en byadag, Finbydagen, påskbrasa, julfest och talkofest. Påskbrasan brukar oftast samla över 300 besökare, och cykelmotions-kvällen Finbyrundan har som mest samlat närmare 80 deltagare. Finbyrundan går ut på att besöka intressanta ställen i Finby och närliggande byar och olika guider berättar om platserna. Under sommarmånaderna brukar auktioner ordnas och området lämpar sig utomordentligt väl för detta. Konserter och utställningar av olika slag har arrangerats i Stationshuset.

Finby Byförening ger ut en tidning en gång om året i början av december. Finby-Blaade har nu utkommit 34 år, varje år sedan starten. Finby-Blaade berättar om händelser i byn, och innehåller intressanta historier från när och fjärran. Stationshuset hyrs ut till föreningar och privatpersoner för kalas, bröllop och liknande festligheter. Men även Närpes vuxeninstitut har kurser där.

Månadens by är en artikelserie som varje månad presenterar en österbottnisk by. Med hjälp av serien vill Aktion Österbotten lyfta fram goda exempel på byautveckling i regionen och samtidigt sprida goda exempel till andra.

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s