Kategorier
2018 Nyhetsbrev 21/2018

Hur står det till med arbetsvälmåendet i den finlandssvenska förbundsvärlden?

Svenska studieförbundet rf (SSF) är en plattform för samverkan som samlar förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Flera av SSF:s medlemsorganisationer har önskat att SSF kartlägger arbetsvälmåendet, och utredningen har gjorts i samarbete med Psykosociala förbundet, som arbetar för psykisk hälsa. Orsakerna är bland annat att många av SSF:s medlemsförbund är så små, att det är svårt att internt göra liknande kartläggningar och att alla förbund inte har resurser att göra det.

SSF presenterar nu de första resultaten av hur det står till med arbetsvälmåendet i den finlandssvenska förbundsvärlden. Överlag visar resultaten i Förbundsbarometern 2018 att det finns många positiva sidor med att jobba i ett finlandssvenskt förbund. Trots krav och belastningar visar kartläggningen att det finns en stor arbetsglädje och mycket arbetsengagemang. SSF hoppas att utredningen ger en inblick i vad som är bra i förbunden, vad som är viktigt för anställda, och även vad som skulle kunna förbättras.

I slutet av rapporten ges förslag och rekommendationer till hur förbundsanställdas arbetsrelaterade välmående kunde främjas på såväl organisatorisk som individuell nivå. SSF kommer att arbeta vidare med temat, och materialet från kartläggningen kommer också att analyseras vidare, bl.a. i en pro gradu-avhandling. SSF hoppas att främjandet av arbetsvälmående blir en prioritet inom organisationerna.

Förbundsbarometern finns att läsas på webbplatsen studieforbundet.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s