Kategorier
2018 Nyhetsbrev 21/2018

Projektet Internet of Things (IoT) i Energisystem arbetar för en energismartare framtid

Det multidisciplinära projektet Internet of Things (IoT) i Energisystem arbetar för att skapa och utveckla en forsknings- och demonstrationsmiljö för energiteknik och systemutveckling i Technobothnia samt i LivingLab i Vasa, där IoT-baserade metoder och verktyg har en central roll. I projektet samverkar Energitekniken vid Åbo Akademis fakultet för naturvetenskaper och teknik (FNT) med Yrkeshögskolan Novia och Experience Lab vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier (FPV), medan Centret för livslångt lärande koordinerar projektet, som pågår till 30.6.2019.

På senare tid har infrastrukturen kring IoT förbättras genom datakommunikation och molntjänster för att lagra och analysera data, men en utveckling har också skett i form av billigare och nyare former av batterier till sensorerna. På sikt kommer sensorerna att kunna kommunicera med varandra, vilket innebär att exempelvis vindkraftsystem och solpaneler kan stå i förbindelse med varandra och med data från väderprognoser.

Vid besökscentret Meteorian och observatoriet på Söderfjärden i Vasa har projektet för närvarande sensorer utplacerade, likaså i en gammal skola som har gjorts om till egnahemshus i Malax, samt i ett höghus i Vasa. I den gamla skolan följer sensorerna hur bra en nyinstallerad värmepump fungerar, och håller koll på temperaturen och flödet i borrhålen och varmvattenledningarna, medan man i höghuset, som består av åtta lägenheter och två affärsutrymmen, vill få en bättre överblick över energitillförseln och -konsumtionen. Tidigare har det inte funnits några loggningssystem, men med hjälp av utplacerade sensorer kan man följa hur energikällorna, batteriet och energianvändningen fungerar och samverkar.

Datan som samlas in inom projektet kan på sikt bidra till att nå en smartare energikonsumtion, och för den vanliga konsumenten kan data visa hur energiförbrukningen reducerats med olika punktinsatser som tilläggsisolering eller fönsterbyten. Utgående från insamlade data kan man uppskatta hur olika insatser leder till minskad energiförbrukning i praktiken. Sensorerna kan följa med energiförbrukning och vid behov varna om till exempel ett fönster står öppet mitt i vintern, medan vattenförbrukningssensorn kan varna vid vattenläckage. Datan som samlas in kommer också att användas inom fortsatt forskning.

Uppgifterna är från Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novias nyhetsbrev CLLsius nr 4/2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s