Kategorier
2018 Nyhetsbrev 20/2018

ViSEnet inbjuder byar till samhälleligt företagande

Bergö serviceboende – form av samhälleligt företagande
Skärmklipp ur Bodens video

Med samhälleligt företagande menas en grundad företagsverksamhet som har något slag av samhälleligt, socialt eller ekologiskt mål, och där största delen av vinsten går till ett utvalt ändamål. Fastän det redan finns läromedel för bildande och utvecklande av samhälleligt företagande, så har man inte ofta tagit i beaktande landsbygdens särdrag, vilka väsentligt påverkar företagens verksamhet.

Village Social Enterprise: learning material, guidance and networking (ViSEnet)-projektets mål är att ta fram läromedel som stöd för utvecklandet av samhälleligt företagande i ett antal länder (partner i projektet med Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet som koordinator), särskilt för landsbygden. Materialet består av tre studiehelheter, varav den första behandlar det lokala samhällets aktivering och deltagande på landsbygden, den andra kompanjonskap och nätverk samt arbetet i dem. Den tredje helheten koncentreras på företagandet samt bildandet av samhälleligt företagande och den samhälleliga företagsverksamhetens sociala inverkan.

Projektets studiematerial testas i varje projekt i de deltagande ländernas utvalda pilotområden. Genom feedback förbättras och utvecklas fortsättningsvis studiematerialet för att bättre motsvara och konkretisera landsbygdens behov och särdrag. I Finland är målgrupperna byasamhällen som är intresserade av att främja samhälleligt företagande på sitt område.

Uppgifterna är från webbplatsen maaseutupolitiikka.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s