Kategorier
2018 Nyhetsbrev 19/2018

Landsbygden som offer eller hjälte i klimatförändringen – SYTY-ordföranden i föreningens nyhetsbrev

För kommande EU-finansieringsperiod är rentav 40 procent av CAP-miljarderna bundna till bekämpning av klimatförändringen eller anpassning till den. Hur det här görs, är upp till stor del för medlemsländerna att avgöra, för EU-kommissionens styrning i nationella CAP-strategier minskar.

Klimatförändringen förorsakar mångaslags utmaningar, även för vår landsbygd här i norr. Senaste år var sällsynt kall och fuktig, det här året hett och torrt. Skördeförluster uppstod från båda. Men förutom utsattheten så spelar landsbygden en stor roll vid klimatförändringen. Man kan binda betydligt mer kol än nuläget i åkrar, skog och vattendrag. Finland kunde även i sin CAP-strategi vara i framkanten i klimatförändringen och på samma gång erbjuda landsbygdens kollagrare en ny inkomstkälla: i internationell utsläppshandel då det finns tillräckligt med bolmare.

Bland annat det här skriver SYTY-ordföranden Petri Rinne i föreningens nyhetsbrev (10/2018). Förutom Rinnes text kan man bl.a. läsa om att skolornas höga utnyttjandegrad minskar det ekologiskt fotavtrycket och förbättrar byatryggheten, att Finlands Byar är med och utser årets nyländska stadsdel, om hur GDPR syns i er förenings vardag, att uppsatstävlingen om byminnen och -erfarenheter pågår till 28.2.2019, samt aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s