Kategorier
2018 Nyhetsbrev 19/2018

Kan Leader-åtgärder vända avfolkningstrenden? – I samma båts verksamhetsledare resonerar kring Leaders inverkan

Genom Leader-stöd kan vi varken bygga bostadshus eller direkt skapa permanenta jobb. Det vi kan är att stärka lokalgemenskapen genom en trevligare levnadsmiljö, bättre utbud på evenemang, en förbättrad gemensam infrastruktur och ett rikare kulturliv. Den stora frågan är, att kan vi med dessa åtgärder vända avfolkningstrenden?

Jag tror allt mer att vi har en nyckelroll i detta, men vi är förstås en del av ett mycket större spel. Vi kommer in med att ge möjligheter till upplevelser, om ortsborna själva kavlar upp ärmarna för att få utveckling till stånd. Lokalsamhället och gemenskapskänslans betydelse är ytterst viktig då det kommer till att locka inflyttare. För det kan vara en liten detalj som påverkar om en familj flyttar in till kommun X som erbjuder förmånliga naturnära tomter eller till kommun Y som erbjuder boende i naturnära förhållanden.

Valet faller inte på vilken marknadsföringsslogan låter bättre, utan på mer konkreta frågor som förutsättningen till att få rida, segla eller spela amatörteater. Då den ena orten upplevs vara avsevärt bättre än den andra och då ortsborna övertygat inflyttarna att de trivs där de bor, blir valet av inflyttningsort en enkel match.

Då allt har gått vägen, så kan det ännu hända att inflyttarna ser över om de kunde sadla om som företagare och tar en tur via Leader-kontoret för att diskutera företagsstöd. Steget till företagare kan vara lättare att ta, då man redan flyttat in och skapat sig en bekantskapskrets och samarbetsparter. Vi blickar framåt och satsar på små, konkreta och i längden betydelsefulla åtgärder.  Så här skriver I samma båt – samassa veneessä rf ry:s verksamhetsledare Emil Oljemark i aktionsgruppens senaste nyhetsbrev. Gruppens Newsletter innehåller även info om LINC 2018-evenemanget och utbildningstillfälle i att göra SOME-videor.

Det tvåspråkiga Newsletter (november 2018) finns att läsas på webbplatsen sameboat.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s