Kategorier
2018 Nyhetsbrev 19/2018

Skärgårdspolitiken förväntas förnya sig

Utvärderingen av skärgårdspolitiken som beställts av jord- och skogsbruksministeriet är färdig. Målet för utvärderingsrapporten är att bidra till att genomföra det gällande nationella skärgårdsprogrammet och lägga en grund för beredning av framtida perioder och program. Ett ytterligare mål är att ta fram synpunkter på hur skärgårdspolitiken borde utvecklas i framtiden. Man förväntar sig att skärgårdspolitiken förnyar sig och positionerar sig visavi andra centrala politikområden.

Enligt utvärderingen ska skärgårdstilläggen i fortsättningen fastställas med hjälp av en tydlig indikator som bygger på antalet svagheter i skärgårdsförhållandena, samt på antalet personer som bor i skärgården. Vad gäller öronmärkning av skärgårdstilläggen, som skärgårdsborna hade önskat, sägs det i utvärderingen att detta inte är motiverat. Kommunerna ska dock förbättra transparensen när det gäller användningen av skärgårdstilläggen.

Utvärderingen framhäver skärgårdstrafikens viktiga roll i utveckling av skärgården. För att skapa tillräckliga förutsättningar för att utveckla skärgårdens vitalitet och dra nytta av skärgårdens styrkor, ska man se på verksamhetsmodellerna inom skärgårdstrafiken fördomsfritt.

Enligt utvärderingen ska samarbetet mellan de olika politikområdena utvecklas mer än tidigare. Skärgårdspolitikens lokala dimension ska stärkas ytterligare i samverkan med Leader-grupperna och de lokala fiskerigrupperna. Skärgårdsdelegationen ska fortsätta arbeta på samma sätt som hittills. Det följande steget är att utvärderingens resultat presenteras för Skärgårdsdelegationen.

Uppgifterna är från jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande som kan läsas i sin helhet på webbplatsen mmm.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s