Business Improvement District eller BID handlar i korthet om att offentliga och privata aktörer samverkar – organisatoriskt och finansiellt – för att utveckla fysiska miljöer och skapa liv i ett avgränsat geografiskt område. Under två år har länsstyrelserna i Dalarna och Värmland tillsammans med organisationen Svenska Stadskärnor tagit fram en svensk variant av den internationella modellen, varav fem kommuner har testat modellen och sett att den fungerar.
Enligt Jakob Ebner på Länsstyrelsen Dalarna handlar det i grunden om att skapa platser som är attraktiva, där folk vill bo och verka och som kan ge intäkter till näringslivet på orten. Man har testat modellen i lite större tätorter och haft stor framgång och nu vill man använda en variant av samma upplägg på landsbygden. Ebner leder ett projekt inom EU:s samarbetsprogram Interreg, som väntas få klartecken inom kort, och i vilket ingår tio småorter i Sverige och åtta i Norge.
Camilla E Andersson, handläggare på Länsstyrelsen Värmland, säger att BID-modellen utvecklades ursprungligen i Kanada och har sedan spridit sig. Idag finns tusentals BID-organisationer som arbetar med att åtgärda otrygga och otrevliga miljöer över hela världen. Andersson har aldrig tidigare stött på en modell som är så enkel och som samtidigt ger så fantastiska resultat. Hon tror att nyckeln är att BID har verktygen för att koppla ihop de olika aktörerna, samordna deras insatser och samtidigt koppla arbetet till finansieringen. BID gör att man kan organisera och finansiera det alla behöver, men som ingen kan åstadkomma på egen hand.
Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdsnatverket.se.