Kategorier
2018 Nyhetsbrev 18/2018

Professuren vid landsbygdsforskningen vid ÅA i Vasa ett steg närmare förverkligande

Åbo Akademis campus Academill i Vasa
Bildkälla: Åbo Akademis bildbank

Ett enhälligt fakultetsråd för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi (ÅA) i Vasa har förra veckan godkänt förslaget om en ny professur vid landsbygdsforskningen. I och med att insamlingen nått målet på en halv miljon euro, så skulle själva professuren vara tryggad. Kenneth Nordberg, projektforskare på enheten för landsbygdsforskning och demografi vid ÅA i Vasa, menar att man i och med fakultetsrådets godkännande nådde en viktig milstolpe.

På enheten har man gjort allt för att slipa den nya professuren för att passa in i ÅA:s specialiseringskrav och fakultetens mål. Nordberg är fortfarande hoppfull, men det största hindret återstår – godkännande från ÅA:s styrelse. Det behövs mycket starka argument från styrelsen för att säga nej till förslaget, då vi kommer med en pengapåse och en bra grund. För att möta universitetets specialiseringskrav slopas begreppet landsbygdsforskning och ersätts med regionalvetenskap, där fokusområden är, likt landsbygdsforskningen, hållbarhet och minoriteter.

Professurinsamlingens medel på en halv miljon euro kommer från stiftelser, organisationer och kommuner och täcker en professur för fem år. Enheten för landsbygdsforskning och demografi har saknat en professor sedan år 2016.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Patrick Sjöholm, i Vasabladet (31.10).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s