Kategorier
2018 Nyhetsbrev 18/2018

Postens pilotprojekt med utdelningsautomater på landsbygden ska förhoppningsvis leda till bättre service

Allt fler konsumenter vill att deras beställningar ska levereras närmare hemmet och därför utvecklade Posten först en affärsmodell för husbolag som går ut på att postutdelningsautomater installeras i flerbostadshus, som till exempel i höghus. Efter att den modellen sjösatts, började man fila på ett pilotprojekt som skulle föra leveranserna närmare landsbygdsbefolkningen.

Lasse Huttunen, chef för detaljhandeln på Posten, säger att det finns en del byar i landet där det inte längre lönar sig att ha ett postkontor. Så posten resonerade som så att samma koncept som används i höghus också kunde fungera i byagårdar, och det finns ju gott om landsbygd i Finland. Men Huttunen poängterar att utdelningsautomaterna inte ska leda till att rutter dras in eller annan verksamhet avvecklas.

Förhoppningen är att Postens pilotprojekt ska leda till bättre service på landsbygden, och om byaföreningarna är beredda att betala en månadsavgift, kan de redan nu få egna utdelningsautomater. De första två paketautomaterna i pilotprojektet har redan levererats till byaföreningar i huvudstadsregionen, men Huttunen kan berätta att han nog kontaktats av österbottniska föreningar, dock har ännu inga avtal gjorts.

I nuläget kan man skicka och ta emot paket i alla utdelningsautomater, men enligt Huttunen är tanken att servicen ska utvecklas. Leverans av färdigmat och bibliotekstjänster är på förslag. Huttunen säger att man redan kan låna och lämna tillbaka böcker från biblioteken i huvudstadsregionen, något som kunde fungera i andra delar av landet också. Ett annat intressant förslag Posten funderar på, är hur man kunde utveckla flaskpantning och annan återvinning.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Roy Mäki-Fränti, i Vasabladets e-tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s