Kategorier
2018 Nyhetsbrev 17/2018

Töjby – september Månadens by i Österbotten

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Kustbyn Töjby i Närpes kommun ligger ca 25 km från Närpes centrum. I byn, som har ca 350 invånare, finns bl.a. bank, bybutik, bykyrka, dagis, ungdomslokal och paviljong. Töjby ungdomsförening håller verksamhet i ungdomslokalen, samt i paviljongen. I lokalen ordnas främst vår- och höstloppis varje år. Sommartid håller förening till vid sin paviljong och ordnar bl.a. bilträff, dans, allsång.

En byskola finns också i byn, men den stängde våren 2007, så skolan används nu istället för olika tillställningar, möten, kurser, etc. Det finns även flertalet företag i byn, som växthusföretagare, verkstad för småmaskiner, företag för jordbyggnadstjänster, pälsfarmer, frisörer, byggare o.s.v. Byn lever vidare, trots att det senaste tiden varit trend att flytta ut från byarna närmare centrum. I Töjby har det bl.a. byggts nya egnahemshus och familjer har flyttat in till byn.

Månadens by är en artikelserie som varje månad presenterar en österbottnisk by. Med hjälp av serien vill Aktion Österbotten lyfta fram goda exempel på byautveckling i regionen och samtidigt sprida goda exempel till andra.

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s