Kategorier
2018 Nyhetsbrev 17/2018

Kompetent arbetskraft en bristvara på landsbygdsområden – läs MANE:s ställningstagande

Landsbygdspolitiska rådet (Maaseutupolitiikan neuvosto MANE) tar ställning i frågan om bristen på kompetent arbetskraft i landsbygdsområden. Rådet förutsätter omfattande åtgärder på alla politiska plan och efterlyser förändringar i handlingssätt både inom förvaltningen och i det sektoröverskridande samarbetet.

”Landsbygdens roll i det finländska samhällets övergång till bio- och cirkulär ekonomi samt i implementering av klimatpolitiken är obestridlig, men bristerna i tillgången på kompetent arbetskraft hotar att bli ett hinder för en smidig övergång”, konstaterar rådets ordförande, jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, som är nöjd med att rådet tar enhälligt ställning i frågan och framför konkreta målsättningar och åtgärder, med vilka man kan verka för att lösa den akuta situationen.

”Situationen gällande tillgången på kompetent arbetskraft är akut speciellt i östra och norra Finland”, berättar specialsakkunnig Juha Rutanen från Landsbygdspolitiska rådets nätverk Kompetens och sysselsättning (OTE), vid Helsingfors universitets Ruralia institut. ”Det viktigaste är att utveckla flexibla lösningar för utbildning som motsvarar företagens behov”, säger Rutanen och påpekar att bristen gäller även högutbildade sakkunniga inom exempelvis socialsektorns specialyrken.

Rådet efterlyser i ställningstagandet en politik med samhällsansvar som identifierar och beaktar naturresursyrkens utbildningsspecifika behov, samt landsbygdens arbetsgivares arbetskraftsbehov. Rådet utmanar närings-, trafik- och miljöcentralerna, arbets- och näringsbyråerna, kommunerna, läroanstalterna och företagen inom områdena att införa ny praxis, så att utbildningens efterfrågeorientering samt förändringsförmåga förbättras, så att sakkunskapen om landsbygdsnäringar ökar i arbetsförmedlings- och rådgivningstjänster och så att tillgången på utländsk arbetskraft ökar genom lättade tillståndsförfaranden i landsbygdsområden.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi med länk till hela ställningstagandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s