Kategorier
2018 Nyhetsbrev 16/2018

Kontraurbanisering – tillbaks till naturen

Kommunerna vill styra byggandet till städerna och bygga tätt, eftersom det blir mer kostnadseffektivt. Men det finns en grupp människor som väljer flytta avsides, trots all bekvämlighet i en tätort. Det forskas en del i det här ämnet och fenomenet som kallas kontraurbanisering.

Kenneth Nordberg, landsbygdsforskare vid Åbo Akademi, säger att det under en lång tid funnits en romantisering av landsbygden och vad den representerar. Den här första stora gröna vågen kom ju på 70-talet i många västländer, och det har nog att göra med att man vill tillbaka till naturen. Antalet höghus växer, men främst blir också bostadsområdena med småhus och radhus fler och större, vilket kan tolkas som att man möter ett behov. Människor vill ha en egen gård, och de blir då mellantinget mellan landet och staden.

Orsakerna till att man flyttar, hänger ofta ihop med livskvalitet och i samhällen som nått materiell “mättnad” kan de immateriella behoven bli mer betydelsefulla. Det är ändå inte helt enkelt att flytta till någon avsides avkrok i en by långt ute på landet eller i skärgården, för man ska komma ihåg att det alltid är kopplat till kostnader, menar Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala.

I Finland har vi en egen form av kontraurbanisering. Det är sommarstugorna som kan räknas in i den här kontraurbaniseringen, påpekar Nordberg. Antalet sommarstugor har tredubblats sedan 70-talet, och i dag har 40 procent av Finlands befolkning tillgång till en sommarstuga genom att man äger den eller genom att den finns i familjen och man använder den regelbundet. Räknar man ytterligare med de som sporadiskt vistas i en sommarstuga, handlar det om 3 miljoner finländare.

Uppgifterna är från webbplatsen svenska.yle.fi. Se även TV-programmet Närbild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s