Kategorier
2018 Nyhetsbrev 16/2018

Svensk by producerar sin egen energi

I den svenska byn Simris på Österlen har E.ON skapat ett lokalt självförsörjande energisystem, drivet med vindkraft och solenergi. Projektet, som är det första i sitt slag i Sverige, bygger till stor del på det stora miljöengagemang som finns i byn. Ett trettiotal fastigheter har utrustats med styrbara värmepumpar, varmvattenberedare eller solceller och batterier, varav största delen av finansieringen på runt 30 miljoner kronor kom från EU.

Enligt Peder Kjellén, projektledare på E.ON, medför projektet stora samhällsvinster, bl.a. genom minskat behov av omfattande investeringar i det befintliga nätet. Kjellén tror att detta kan bli en förebild för många andra mindre samhällen i Sverige.

Utmaningen var att projektet använder en hel del ny teknik som ibland skapade flaskhalsar. Eftersom man är tidigt ute, så finns det inte heller så mycket tillgänglig information. Energiproduktionen är på totalt 2 miljoner kWh per år, medan byns förbrukning ligger på ca 2,1 miljoner kWh per år. Vindkraften står för lite mer än hälften av energiproduktionen.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdsnatverket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s