Kategorier
2018 Nyhetsbrev 16/2018

Revitalizing Pensala – Yrkeshögskolan Novias idéer kring smarta byar

Bildkälla: https://enrd.ec.europa.eu/news-events/news/eu-action-smart-villages_en

Inom Yrkeshögskolan Novia bedrivs forskning- och utvecklingsverksamhet inom områden som är centrala då lösningar för ett modernt ruralt samhälle utvecklas, som bl.a. bioekonomi, hållbar energiteknik, kultur och entreprenörskap, samt äldres hälsa och livsvillkor. Yrkeshögskolans idéer kring smarta byar har samlats under arbetsnamnet ”Revitalizing Pensala”. En smart by bygger på sina befintliga styrkor och tillgångar för att utveckla nya möjligheter.

Urbaniseringen gör att en stor del av expertisen och ”know how” går förlorad ute på landsbygden, samtidigt som pressen på landsbygden att producera livsmedel till den växande befolkningen blir allt större. De demografiska förändringarna kommer med all säkerhet att leda till stora utmaningar runt om i världen, liksom i Österbotten. Utvecklingen av smarta byar är en trend som är högaktuell ute i Europa, och här ser man på hur byar på ett hållbart sätt kunde utvecklas till ett nätverk av mikro-städer.

Det är ett spännande tankeexperiment att tänka sig att tillsammans med en by som Pensala utveckla nya lösningar för smarta byar. Nya koncept kring platsmarknadsföring och destinationsutveckling kunde locka fler invånare men också besökare. Hållbara energilösningar kunde utvecklas ytterligare, man kunde utforska möjligheter kring självhushållning, samanvändning av fordon och maskinparker, samt initiera åtgärder som utvecklar silverekonomin, alltså potentialen i den pigga, åldrande befolkningen.

Vad händer om en region riktar en boost av expertiskunnande på en by, i kombination med de lokala invånarnas engagemang? En realistisk gissning vore att byn kunde bli en föregångare i hela Europa och kopplas till nätverk av andra pilotbyar, vilket samtidigt skulle ge Österbotten möjlighet att vara med i framkanten och hitta lösningar på de demografiska utmaningarna som så många regioner nu upplever.

Uppgifterna är från en essä, skriven av Linda Kass, i Vasabladet (7.10). Kass är tjänstledig forsknings- och utvecklingsledare vid Yrkeshögskolan Novia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s