Kategorier
2018 Nyhetsbrev 15/2018

Mot ett allt mer jämlikt regionernas Finland – SYTY-ordföranden i föreningens nyhetsbrev

Landsbygden och städerna är i en mångfasetterad växelverkan, där de växande, dragningskraftiga städerna även ökar den omkringliggande landsbygdens livskraft. Huvudstadsregionen, Tammerfors, Åbo, Uleåborg och Jyväskylä är ändå för få i tillväxtstädernas nätverk i vårt vidsträckta land. Vid sidan av vår livskraftiga landsbygdspolitik behöver vi en allt mer fungerande regionstads- och regioncentrumpolitik, för att undvika en tynande tillvaro för region- och landskapscentran.

I rapporten Keskustelunavauksia alueiden Suomeen (Underlag för fortsatt diskussion om regionernas Finland) för man begreppet regionalpolitik i riktning mot en samhällsbaserad livskraftspolitik. Då avtar kritiken för regionalpolitiken – ekot från statens top down-åtgärder. Regionernas utveckling borde i fortsättningen grunda sig på de egna styrkorna och förutsättningarna, till gagn för hela vårt lands livskraft. Staten har fortfarande möjlighet att ingripa, men dess huvudroll är att möjliggöra en positiv utveckling på olika regionala nivåer.

Bland annat det här skriver SYTY-ordföranden Petri Rinne i föreningens nyhetsbrev (8/2018). Förutom Rinnes text kan man bl.a. läsa om LOKAALI, Årets by på riksplanet, reparationsbidrag som kan sökas för föreningshus, tävlingen Finlands smartaste by till vilken 32 byar anmält sig, beställning av ett nyhetsbrev som berör landsbygdens trafikförändringar, samt aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet. SYTY:s hemsida finns på webbplatsen kylatoiminta.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s