Kategorier
2018 Nyhetsbrev 14/2018

”Den toppstyrda regionalpolitiken ska ändras till att vara en verksamhet styrd nedifrån” – näringsminister Lintilä

Enligt näringsminister Mika Lintilä står regionalpolitiken inför stora förändringar. Det är inte bara landskapsreformen 2021, utan även de förändringar som ett allt mer digitaliserat arbetsliv för med sig. Det här sade Lintilä då han 10.9 presenterade ett dokument som en arbetsgrupp, tillsatt av Arbets- och näringsministeriet, tagit fram.

Rapporten Keskustelunavauksia alueiden Suomeen (Underlag för fortsatt diskussion om regionernas Finland) ska fungera som ett underlag för den omfattande debatt om framtidens regionalpolitik som minister Lintilä initierat, och som nu förs runtom i Finland under en debatturné som arrangeras av Arbets- och näringsministeriet.

Lintilä menar att staten i framtiden inte ska bestämma vilka verksamheter som ska utvecklas i regionerna, utan regionernas framgång ska bygga på den utveckling regionerna själva ser som potentiellt framgångsrik. Den toppstyrda regionalpolitiken ska ändras till att vara en verksamhet styrd nedifrån och som drivs av aktiva individer, företag och samfund. Den spirande verksamheten från gräsrötterna ska staten, landskapen och kommunerna stöda med alla till buds stående medel.

I framtiden borde man tala om livskraftspolitik i stället för regionalpolitik. Livskraftspolitiken väljer inte vinnare eller förlorare, utan den möjliggör framgång och identifierar även företagens roll som aktörer inom regionutvecklingen. Statsmaktens uppgift är att garantera en gynnsam verksamhetsomgivning, så att arbete och livskraftiga bostadsorter även i fortsättningen kan finnas i alla delar av landet, menar Lintilä.

Han tonar ner den dragkamp som till synes finns mellan stad och landsbygd, för bägge behövs och de stöder varandra. Lintilä hänvisar till den undersökning, Aluepolitiikasta Elinvoimapolitiikkaan, som tankesmedjan E2 presenterade under tillfället och som visar att det finns en stor samstämmighet bland finländarna om att hela landet bör utvecklas och hållas befolkat.

Uppgifterna är i huvudsak från en artikel, skriven av Ari Sundberg, i Vasabladet (11.10). Se även webbplatsen tem.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s