Kategorier
2018 Nyhetsbrev 13/2018

Community Business diskuteras på seminarier i Österbotten

Håkan Björk, född i Gamlakarleby och bosatt i Umeå, har sedan slutet av 80-talet agerat språkrör, främjare och inspiratör för en ny affärsmodell. Ett nytt sätt att se på ekonomi och företagande. Hans definition av och vision om social business är synonymt med pionjären för social business, nobelpristagaren Muhammad Yunus definition. Modellen Community Business (gemenskapsföretagande, på finlandssvenska samhälleligt företagande) är hämtad från Skottland och har stått som förebild när modellen harmonierats till nordiska förhållanden.

Björk har varit med om att starta och driva ett flertal företag enligt principerna för Community Business (social business) i Västerbotten i syfte att utveckla en ny företagsmodell för att skapa social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället, bidra till det nordiska välfärdssamhällets förnyelse och lösa problem för utsatta regioner. Ambitionen är att förädla näringslivet i Norden. Modellen har framför allt prövats i västerbottnisk landsbygd/glesbygd. Han har ansvarat för utvecklingen av Gemenskapsföretagen i Västerbotten och varit vd för CB Support Nordic AB som i sig själv är ett Community Business företag.

Frågan är om gemenskapsföretag är den rätta, bäst fungerande formen för det näringsinriktade steget i finlandssvensk landsbygdsutveckling när offentliga, privata och ideella verksamheter inte var för sig räcker till? Seminariet Service i samverkan hålls på tre orter: 3.9 i Nykarleby (Juthbacka, Juthasvägen 34), i Korsholm (Singsby hembygdsförening, Singsbyvägen 431) och i Närpes (Företagshuset Dynamo (2 vån.), Närpesvägen 2).

Mer info finns på webbplatsen aktion.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s