Kategorier
2018 Nyhetsbrev 11/2018

Fibernät en förutsättning för att 5G skall fungera – knappast 5G på landsbygden

Fortfarande gäller de grundläggande naturlagarna för radiotrafiken, oberoende av vilken ”generation” som just nu råkar vara i ropet – denna gång det s.k. 5G. Redan 1948 bevisade amerikanen Claude E. Shannon sitt teorem om att en kanal med given bandbredd bara kan överföra en viss mängd information, oberoende av teknik. Detta gäller förstås även 5G, så därför kan 5G ge oss större kapacitet enbart genom att radikalt minska täckningen. Små basstationer med räckvidd på ett par hundra meter blir vardag, och en basstation per hus eller lägenhet är vad 5G erbjuder. Trådlös teknik klarar inte av tung trafik annat än över mycket korta avstånd, så därför behöver man optisk fiber. Men 5G är ett bra och nödvändigt komplement till fibern. Man kan ju inte använda fiber i fordon och andra mobila tillämpningar, så den bästa fördelningen är att använda fiber till fasta installationer för den tunga trafiken, vilket då avlastar det trådlösa nätet som då också blir bättre.

För att kunna öka kapaciteten måste man gå upp i högre frekvensband, men räckvidden minskar och millimeterbanden på de höga frekvenserna ger problem med att gå genom väggar och fysiska hinder. Liksom med satellit behövs fri sikt, vilket betyder att snabba anslutningar med stor kapacitet bara fungerar i städer, eftersom räckvidden kan gå ned till några hundra meter. Genom att använda riktantenner kan man få flera kanaler, vilket också ökar kapaciteten. Dock kvarstår problemet med störningar mellan kanalerna. Den trådlösa trafiken ökar fortfarande exponentiellt i Finland, vilket betyder att den slår i taket förr eller senare. Det som tillsvidare räddat oss är den glesa befolkningen, men inte länge till. I Sverige chockhöjdes priserna på trådlöst bredband och hårda kvoter infördes för ett antal år sedan. Det här ledde till att alla som kunde, gick över till fiber, en utveckling som är i antågande också här.

Ifråga om landsbygdens infrastruktur är Finland på nästsista plats (27:e) då det gäller snabba förbindelser, och som ovan nämndes förbättras situationen inte alls av 5G i glesbygden – vilket i många fall också gäller områden utanför stadscentrum. Finland är på första plats då det gäller hushåll som enbart har trådlös förbindelse, vilket är oroväckande med tanke på utvecklingen av trafiken. Det finns en hel del önskedrömmar om billigt 5G som skall lösa alla problem. Men snabbt 5G med stor kapacitet och låga priser utesluter snarare varandra, för orsaken är att man för 5G måste bygga stora mängder nya basstationer för att få täckning. Det kostar och operatörerna kommer knappast att bygga 5G alls på landsbygden.

Uppgifterna är från en insändare, skriven av teknologie doktor i datateknik Nisse Husberg, i Hufvudstadsbladet (9.6).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s