Kategorier
2018 Nyhetsbrev 11/2018

Informationssamhället och landsbygden

I begynnelsen av informationssamhället, i början av 1990-talet, visionerade framtidsforskarna om tiden och platsen i ett fristående informationssamhälle, där informationsarbetet görs vid bryggan och där landsbygden blomstrar genom migrerande kunskapsarbetare. Här hade visionärerna fel. Stadsekonomi och empiri har visat att kunskapsintensivt arbete kräver ackumulerat mänskligt kapital, samt även en mer accelererande befolkningskoncentrering än minskande. Den här utvecklingen har bemötts av städerna, där det finns tillräckligt med möjligheter för arbetstagarna i bransch som bransch och där företagen och andra aktörer kan dra fördelar av varandra genom att utbyta information.

Trots urbaniseringen är fakta det att Finland består till 95 procent av landsbygd. Fakta är även att 68 procent av Finlands varuexport i penningvärde bottnar i de råvaror och produktionsvaror som fås från landsbygden. Redan det här visar på att landsbygden har mycket att bidra till Finlands framtid vad beträffar utvecklingen i tillväxten. Megatrender som klimatförändringar och urbanisering kräver helt nya tänkesätt, av vilka många finns inom mat-, vatten- och energisektorn, alltså inom bioekonomin.

Utvecklade telekommunikationsförbindelser, digitalisering och förbättrad logistik minskar vikten av platsen för företag som producerar högförädlade produkter. Nyckeln är att få en kompetent arbetskraft att stanna i regionen och att ge dem utbildningsmöjligheter. Utveckling, utveckling och innovation kan ske var som helst, där olika människor kan vara i intensiv växelverkan. Jag ser en bild framför oss, där nya lösningar kräver koncentrering av mänskligt kapital, men inte annars är platsbundna.

Läs mer i blogginlägget (på finska) på Landsbygdspolitikens blogg. Skribenten Mikko Airikkala fungerar som praktikant på landsbygdens utvecklingsenhet vid jord- och skogsbruksministeriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s