Kategorier
2018 Nyhetsbrev 11/2018

Ödemarksbruk har betydande ekonomiska effekter i Finland

Jord- och skogsbruksministeriet ordnade torsdagen den 24 maj 2018 ett seminarium under rubriken Ödemarksbruk som företagsverksamhet. I samband med seminariet gavs det ut en projektrapport om ödemarksbruk, Erätalouteen liittyvän yritystoiminnan nykytila ja kehittämisedellytykset (Företagsverksamhet inom vilt och fiske – aktuell status och utvecklingsförutsättningar), som finansierats med statsrådets kanslis medel för utrednings- och forskningsverksamhet. Rapporten beskriver nuläget och utvecklingsförutsättningarna för ödemarksbruk, d.v.s. företagsverksamhet som bygger på fritidsfiske, jakt och fotografering av stora rovdjur. Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet svarade för att genomföra projektet och det ansvariga ministeriet var jord- och skogsbruksministeriet.

Företagsverksamhet som bygger på ödemarksbruk är enligt rapporten av stor ekonomisk betydelse för Finland. Branschen har under de senaste åren varit på ständig uppgång. Utifrån globala megatrender kan man räkna med att branschen växer även i framtiden. Enbart inom ramen för vildmarksturismen finns det nästan 800 verksamma företag i fastlandet. Företagen, som sysselsätter direkt ca 1 500 personer, har också betydande indirekta effekter i omvärlden. Ödemarksbruket är av särskild stor betydelse i glesbygder där det i övrigt är svårt att skapa nya arbetstillfällen.

Enligt rapporten ska företag vars affärsidé grundar sig på jakt, fiske och natur höja förädlingsgraden hos sina tjänster och produkter. Samtidigt ska företagen också satsa på export och på att locka utländska turister till Finland. På samma gång måste vi tillsammans slå vakt om ödemarksbrukets grundläggande resurser, d.v.s. livskraftiga och hållbara fiskbestånd och viltstammar, samt vattendrag och skogar.

Uppgifterna är från webbplatsen mmm.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s