Kategorier
2018 Nyhetsbrev 10/2018

Öppna byar sysselsätter, integrerar och ökar nativiteten

Hundratals öppna byar, och även i år bybutiker, visar upp sin mångsidiga verksamhet lördagen den 9 juni på Öppna Byarnas dag. Under några år har vårt största endagsevenemang växt fram i pop up-drive och påminner om att fast vi med politiska beslut har sjunkit i både antalet födslar som byskolor under drygt hundra år från tsartiden, så finns det ännu hopp.

I Finland har emigration till andra EU-länder redan ökat sex år i rad. Enligt en enkät skulle rentav en fjärdedel av de högre tjänstemännen tilltalas av boende utomlands. Urbaniseringen har ansetts som vårt lands interna fenomen, men med EU och världen som mått torde de mest attraktiva centra finnas på andra ställen än i Finland. Sett till vår försörjningskvot är den rekordlåga nativiteten, tilltagande emigrationen och haltande invandringspolitiken en omöjlig ekvation. Särskilt de yngre åldersgrupperna borde vara bekymrade över detta. Men ser de makthavande detta och intresserar det dem?

Förändringen börjar alltid från gräsrotsnivå. På grund av konjunktursvängningen har byarna arbetskraftsbrist, varigenom städernas arbetslöshetsreserv bör mobiliseras och uppmuntras till ”fri rörlighet”. Det finns också goda exempel i byar på integration av invandrare. Nativiteten är även högre på landsbygden än i städerna, där livsstilen tycks passa sämre för barnen.

Bland annat det här skriver SYTY-ordförande Petri Rinne i föreningens nyhetsbrev (5/2018). Förutom Rinnes text kan man bl.a. läsa om ett webinarium angående trafikens förändringar och landsbygden, Eero Uusitalos minnesseminarium i Kannus, seminarium om framtiden för samhällsbaserad lokal utveckling, uppsatstävling om byminnen och -erfarenheter, samt en broschyr om internationella projekt. SYTY:s hemsida finns på webbplatsen kylatoiminta.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s