Kategorier
2018 Nyhetsbrev 08/2018

En smart by eller en ”futtig” by?

Bildkälla: https://enrd.ec.europa.eu/news-events/news/eu-action-smart-villages_en

Jordbrukskommissionär Phil Hogan har gett sig i kast med att göra EU:s byar smarta. Under en ”Smart by-konferens” i Slovenien nyligen linjerade han: ”I centrum av smarta byar finns människor, vilka tar initiativ i att använda ny teknologi för praktisk lokala lösningar. Digitaliseringen erbjuder många möjligheter, men även nya samarbetskompanjonskap och allianser kan leda till smarthet. Det väsentliga är ’att tänka utanför boxen’ och kartlägga den egna vägen till framgång”.

Smart är en något klumpig översättning från engelskans smart, t.ex. i ordböckerna finns översättningar som klyftig, fyndig, skarpsinnig. Det är något som snabbt förändras och anpassas i tiden, t.ex. som byn Eskola, Årets by på riksplanet 2017, som genom digitalt samarbete med en nyländsk skola väckte liv i sin redan nedlagda byskola.

Här vid EU:s norra utkant har vi klyftighet, fyndighet och skarpsinnighet i våra gener – i annat fall skulle inte denna avkrok ha befolkats och inte skulle man heller ha klarat sig p.g.a. hungern och kylan. Kreativitet och innovationsförmåga är en stor del av det finländska varumärket. Låt oss således gå i bräschen för Smart by-initiativet som förverkligare, samt dela med oss av våra innovationer till andra nydanare på landsbygden.

Bland annat det här skriver Finlands Byars (SYTY:s) ordförande Petri Rinne i föreningens senaste nyhetsbrev (4/2018), där man även bl.a. kan läsa om att byaföreningarna kunde erbjuda invandrare en livsviktig erfarenhet vad gäller delaktighet, att miljö- och naturprojekt ökar välfärden, att svara på en enkät angående markanvändnings- och byggnadslagens totalreformering, om en inbjudan till byaverksamhetens utbildnings- och rådplägningsdagar, samt aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet. SYTY:s hemsida finns på webbplatsen kylatoiminta.fi.

Ett svar på ”En smart by eller en ”futtig” by?”

Det hade väl varit en dealbreaker för alla? Om en vill ha barn men inte den andra. Tycker alla borde leva livet lite mer deras väg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s