Stad och land – vem är beroende av vem?

Flyttningsrörelserna går som bekant mot storstäderna och trenden är global, samtidigt som glesbygden utmålas som förlorare. Vi bör dock inse att glesbygden levererar mycket av det som staden tar för givet – merparten av livsmedels- och råvaruproduktionen samt sådana erfarenheter som inte existerar i storstaden. En storstad är starkt beroende av sin omgivning och det konstanta tillflödet av material, varor och energi, så om tillflödet stannar, lamslås staden.

Den finska filosofen Tere Vadén lyfter fram en liknelse med huset, gårdsplanen och skogen, vari huset och gårdsplanen är direkt materiellt beroende av skogen, medan skogen klarar sig bra på egen hand. Vadén drar en parallell till det materiella beroendeförhållandet mellan storstad och landsbygd. Fastän trenden med inflyttning går i en tydlig riktning, så är det materiella beroendeförhållandet det rakt motsatta.

Sen är det förstås en annan sak att förskjutningen av politisk makt gör att vi i glesbygden är beroende av goodwill hos de folkvalda och de politiska beslut som tas i storstaden. Det här blir extra tydligt när det gäller exempelvis sjukvårdsreformen. Vi är även beroende av den samlade expertis som finns i storstäderna, eftersom vi gärna har tillgång till läkemedel, högteknologi och andra förädlade specialprodukter. Genom globaliseringen har vi alla på ett eller annat sätt blivit beroende av varandra. Så på frågan vem som är beroende av vem, kan vi väl konstatera att beroendet är ömsesidigt – på gott och på ont.

Uppgifterna är från en kolumn, skriven av Simon Gripenberg, i Vasabladet (18.4).

Det här inlägget postades i 2018, Nyhetsbrev 08/2018 och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s