Kategorier
2018 Nyhetsbrev 08/2018

SFV:s folkbildningsmedalj till dagsmarksbo för dokumentation av byn på nätet

Lasse Backlund skriver historiken om byn Dagsmark i Kristinestad. Historiken finns på nätet och uppdateras dagligen med nytt material. Den blir aldrig färdig, och för Backlund känns det bra att veta att han inte måste dra streck. Historien är ju oändlig och kan fyllas på.

Efter att ha i början ha varit tveksam, insåg han snabbt fördelarna med att publicera på nätet, då man kan komplettera och korrigera efter hand när man får nya uppgifter. Under de senaste tolv månaderna har ”Dagsmark förr och nu” på adressen lassebacklund.fi haft 85 000 klick, eller vanligen 200-300 per dag, varav de flesta besökarna finns i Finland. Men åtta procent finns i Sverige och cirka tre procent i USA.

Att historien även hittar vägar utanför Dagsmarks byagräns är oundvikligt, då byns historia är sammankopplad med Lappfjärds socken, närmste staden Kristinestad och Vasa län. Backlund är en riktig samlare, fotografier, tidningsklipp och arkivdokument av alla slag finns i hans samlingar. Ärligt talt så är Backlund lite rädd för att han ska bli färdig. Företagaren och pensionären Lasse Backlund mottog som en av fem Svenska folkskolans vänners (SFV:s) folkbildningsmedalj, samt pris på 2 500 euro.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Tom Forsman, i Vasabladet (12.4).

Svenska folkskolans vänners (SFV:s) medaljer, priser, stipendier och vistelsestipendier för främjandet av svensk kultur delades ut av föreningens ordförande Wivan Nygård Fagerudd 11.4 i Helsingfors. Tiina Lindfors, Sture Lindholm och Åsa Stenvall-Albjerg fick SFV:s största pris. Sammanlagt belönades 25 personer för deras insatser inom finlandssvensk bildning och kultur. Det var under den traditionella vår- och utdelningsfesten i SFV-huset G18 som mottagarna premierades. Nytt för i år var ett vistelsestipendium för författare på Biskops Arnö.

Läs om utdelningen och mottagarna på SFV:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s