Kategorier
2018 Nyhetsbrev 07/2018

Utveckling kräver inte en metropol – en sommarstugebrygga räcker

Inte behöver vi stora städer för att ta fram alla nyttiga idéer – till skillnad från vad framtidsforskaren Roope Mokka påstod i sin Yle kolumn (21.3). Vi förnekar inte att det ekonomiska värdet uppstår där, var arbetet utförs bättre i dag än i går. Men påståendet att lärandet bara skulle ske där människor är nära varandra – det vill säga i städerna – visar författarens okunnighet om ämnet.

Utvecklingen kan inte vara ett självändamål bestämt av marknadskrafterna, i vars namn människorna tvingas till metropoler. Fastän människornas närhet till varandra har sin fördel, är det skäl att minnas, att den finländska styrka inte bara och endast finns i metropolerna. Tystnaden, naturen och dess råvaror är även i fortsättningen utanför städerna, och för att fullt ut utnyttja denna potential, behöver vi också experter.

Uppgifterna är från en längre text (på finska) på webbplatsen maaseutupolitiikka.fi. Skribenter är Petri Rinne, biträdande ordförande för Landsbygdspolitiska rådet och ordförande för Finlands Byar rf, och Kaisu Kumpulainen, universitetslärare och forskare vid Jyväskylä universitet samt ordförande för föreningen Maaseudun uusi aika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s