Kategorier
2018 Nyhetsbrev 06/2018

Ökad klyfta mellan Stockholm och övriga Sverige

Hur ser resten av Sverige på sin huvudstad Stockholm? Fyrtio procent av de som bor utanför Stockholms län, upplever att motsättningarna mellan huvudstaden och övriga landet har ökat under de senaste tio åren, det visar Stockholms handelskammares nya rapport, Bilden av Stockholm.

Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert på Stockholms kammare, ser allvarligt på saken, för om människor tycker att motsättningarna ökar, så är risken att landet blir mindre välfungerande och ekonomin likaså. Många stora svenska företag vilar ju på idéen att ha verksamheter både på landet och i storstaden, och att utnyttja det som man är bäst på, på båda ställena.

Det är drygt 2 000 svenskar från övriga landet som har fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm. Enligt rapporten, där 2 000 svenskar från övriga landet fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm, upplever många att Stockholms positiva utveckling sker på bekostnad av övriga Sverige. Torehammar tycker att man ser det i den mediala debatten också. Det finns irritation över att många nyheter upplevs vara Stockholmsfixerade, t.ex. att ombyggnaden av Slussen får större utrymme än flytten av hela Kiruna stad.

Studien visar också att invånarna i länen nära Stockholm har en positivare bild av huvudstaden, och om det har gått bra för den bygden man bor i, så är sannolikheten större att man är positiv till Stockholm. Ju längre bort man bor från Stockholm, desto sämre tycker man om huvudstaden.

Uppgifterna är från webbplatsen svt.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s