Kategorier
2018 Nyhetsbrev 06/2018

”Staden är en ödesfråga för Finlands livskraft och konkurrenskraft”

Den 21 mars möttes ett uppenbart hänfört auditorium av urbanister i Helsingfors stadshus i en manifestation mot statens syn på staden. Bakom mötet stod tankesmedjan MDI, och på mötet lanserades även en pamflett Kaupunkien aikakausi (Städernas era) där 28 skribenter, av dem 14 professorer, diskuterar staden ur olika perspektiv. Förordet är skrivet av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, som anslår tonen med budskapet att man de senaste decennierna försummat staden i planering och beslutsfattande på bekostnad av landsbygden. Vapaavuori, som får stöd av de flesta skribenterna i pamfletten, fick också starkt flankstöd på symposiet.

Universitetsrekorn vid Tammerfors universitet Markus Laine skriver i pamfletten att ”staden är en ödesfråga för Finlands livskraft och konkurrenskraft”, medan chefen för stadsforskningen vid Åbo universitet Sampo Ruoppila menar att helheten tar stryk om en del av stadens uppgifter godtyckligt överförs till en ny landskapsnivå. Tonen var kanske ännu tuffare på själva seminariet, där Hufvudstadsbladet återger professor Mari Vaattovaara vid Helsingfors universitet: ”Forskningen kring urbaniseringen i Finland har försummats de senaste 50 åren. Det senaste regeringsprogrammet nämner saimenvikaren, men inte städerna med ett endaste ord. Det är ju helt absurt”.

Precis som Vapaavuori sade, mår Finland inte bättre av att metropolområdet mår sämre, men det stämmer också som Mats Nylund (Sfp) sade i riksdagsdebatten (21.3), ”att hålla landsbygden livskraftigt och bebodd ligger i hela nationens intresse”. Intresset är gemensamt, en nation som behandlar sina medborgare likvärdigt och tar vara på möjligheterna till tillväxt och välgång. ”Vi behöver konstruktiv dialog, inte parallella diskussioner om problem som är gemensamma”, skriver Henrik Othman i ledaren för Österbottens Tidning.

Uppgifterna är från ledaren i Österbottens Tidning (23.3) med alltså Henrik Othman som skribent.

Ett svar på ””Staden är en ödesfråga för Finlands livskraft och konkurrenskraft””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s