Kategorier
2018 Nyhetsbrev 03/2018

Ekonomiska styrmedel viktigt i övergången till cirkulär ekonomi

Styrmedel har en viktig roll i övergången till cirkulär ekonomi. Den befintliga ekonomiska styrningen gäller i huvudsak avfallspolitik. Ekonomiska styrmedel behövs för att naturresurser ska användas på ett resurseffektivt sätt och för att produkter ska hållas kvar i kretsloppet så länge som möjligt, framgår det av en rapport från Finlands miljöcentral. Rapporten Katsaus kiertotalouden mahdollisiin taloudellisiin ohjauskeinoihin (Översikt över möjliga ekonomiska styrmedel för cirkulär ekonomi) är ett led i projektet Kiertotalouden taloudelliset ohjauskeinot och den lyfter fram internationella exempel och diskussionsunderlag i syfte att utveckla den ekonomiska styrningen.

Med cirkulär ekonomi avses ett ekonomiskt system där materialkretsloppen är så slutna som möjligt. Jungfruliga naturresurser tas i bruk i så liten utsträckning som möjligt, råvaror och produkter samt värdet av dem hålls länge kvar i kretsloppen och avfall återvinns för att användas som nya råvaror.

Ett centralt mål för den cirkulära ekonomin är att hålla produkter kvar i kretsloppen så länge som möjligt. Innovationer, produktdesign och affärsverksamhetsmodeller inom ramen för cirkulär ekonomi kan främjas genom nedskärningar i stöd som är skadliga för den cirkulära ekonomin och genom omfördelning av företagsstöd.

Fördelen med ekonomiska styrmedel är att de kan avhjälpa marknadsstörningar som för närvarande fördröjer övergången till cirkulär ekonomi. Ekonomiska styrmedel är dock bara styrmedel bland många andra. Styrmedlen bör utvecklas som en helhet så att de stöder varandras effekter. Det är också viktigt att utvärdera och följa upp vilka effekter styrmedlen har.

Mer info finns på webbplatsen valtioneuvosto.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s