Kategorier
2018 Nyhetsbrev 02/2018

Fiskars Village – ett växande turistmål

Fiskars
Bildkälla: Wikimedia Commons

Traditionerna, gemenskapen och ett brett spektrum av konstarter innebar en seger för bruksmiljön i Fiskars Village i tävlingen Culture EDEN in Finland. Priserna delades ut under resemässan Matka 2018 i Helsingfors 17-21.1. Hedersomnämnanden gick till ”Backwoods Paradise” i Konststaden Mänttä-Vilppula, poesibyn Parppeinvaara i Ilomants, keramikbyn i Posio och Tuusula Lake. En bedömningsgrupp med sakkunniga inom kultur och turism utsåg prismottagarna.

I den nationella tävlingen i Finland deltog 24 kulturturistmål på olika håll i Finland. Med och tävlade var turistmål som byggs upp kring bland annat bildkonst, formgivning, musik, byggnadsarvet och hantverk. Turistmålets verksamhet skulle utgå från nätverk bestående av minst fyra organisationer som genom att beakta principerna för en hållbar utveckling erbjuder turisttjänster och upplevelser som baserar sig på kultur.

I prismotiveringen för Fiskars Village sägs att Fiskars historiska bruksmiljö i Västra Nyland är ett mångsidigt kulturturistmål som har utvecklats på ett innovativt sätt och med respekt för traditioner. Vid sidan av konsten, formgivningen och hantverket hör den aktiva evenemangs-, utställnings- och museiverksamheten till Fiskars styrkor. Den unika konst- och kulturverksamheten i kombination med naturen och kulturmiljön gör Fiskars till ett internationellt intressant kulturturistmål. Närmat gjord på lokala råvaror och råvaror som fås från naturen, samt motionsaktiviteterna ökar dragningskraften. Inom det kreativa samfundet utvecklas ständigt nya produkter och nya former av delaktighet och inlevelse. Det nätverksbaserade verksamhetssättet främjar miljömässig, ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

Mer om info om tävlingen Culture EDEN in Finland finns på webbplatsen tem.fi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s