
Det finns rätt goda underlag hos affärsrådgivare, vilka förutsättningar som ska råda för t.ex. dagligvaror, utbud, antal kunder o.s.v. Därför krävs kombinationer av verksamheter för att lyckas med hållbara affärer.
Håkan Björk, social entreprenör och senior rådgivare, tror också att ägarförhållanden är avgörande. Lokala stabila ägare med helt eller delvis bygdens bästa som avsikt ger goda möjligheter. Höga vinstutdelningskrav är svårt att tillgodose på landsbygd/glesbygd. Återinvestering ger bättre förutsättningar för långsiktig framgång.
Tanken om konkurrens som utvecklingsmotor passar inte heller. Åtminstone hos oss i Västerbottens glesbygd får vi vara glada om vi har EN mataffär, en bensinmack o.s.v. Gemenskap och samarbete behövs. Det är inte de dominerande drivkrafterna i den traditionella marknadssituationen.
Närservice i skärgård och landsbygd passar således inte helt in i den gängse marknadslogiken för den är ofta för småskalig. Björk har därför importerat och harmonierat till Norden en affärsmodell från Skottland, kallad Community Business (gemenskapsföretagande, på finlandssvenska samhälleligt företagande), för den kontexten.