Kategorier
2017 Nyhetsbrev 14/2017

Tävlingen Den smartaste byn uppmuntrar byarna att skåda in i framtiden

Bildkälla: https://enrd.ec.europa.eu/news-events/news/eu-action-smart-villages_en

Hur kan man förbättra servicen på landsbygden samtidigt som man ökar innovationsförmågan och samarbetet? Hur göra det på ett hållbart sätt och så att servicen är tillgänglig för alla? Hur får man människor i olika åldrar och med olika bakgrund att delta i verksamheten? I tävlingen Den smartaste byn uppmuntras byarna att skåda in i framtiden och utveckla servicen.

I tävlingen Den smartaste byn letas det nu efter byar som utvecklar servicen allra mest, t.ex. inom sektorerna hälso- och sjukvård, utbildning, energi, transporter och rörlighet, detaljförsäljning, hobbyverksamhet och kultur. Byar som vill och behöver öka sin livskraft, aktivitet och innovationsförmåga utmanas att delta.

De byar som deltar i tävlingen bör ha fungerande bredbandsförbindelser (eller planera att skaffa sådana) och vara starkt intresserade av att utveckla servicen på ett smart sätt, exempelvis med hjälp av digitalisering. Verktygen för byautveckling är alla de möjligheter som EU-fonderna (landsbygdsfonden EJFLU, ERUF, ESF) förfogar över. Också projekt som finansieras från annat håll kan kombineras med helheten. Bybornas aktivitet är förstås viktig, den också.

Tävlingen arrangeras av landsbygdsnätverket tillsammans med strukturfonderna (ESF, ERUF), kommunikationsministeriet, Landsbygdspolitiska rådet, Kommunförbundet och Byaverksamhet i Finland rf. Tävlingen inleds i början av 2018 och den segrande byn väljs av en sakkunnig jury i slutet av 2019. Kriterierna för valet är bland annat ökad tillgång till service och förbättrad servicekvalitet, uppfinningsrika lösningar och antalet bybor som medverkar aktivt.

Hela Europeiska unionen vill satsa på smarta byar. Den smartaste byn och de andra som tar sig an utmaningen har alltså en fin chans att få synlighet inte bara i Finland utan också annanstans i Europa. Det här kan vara till nytta för företagarna och aktörerna i området. I pris får segraren dessutom ett högklassigt innovationsläger där proffs hjälper byn vidare med moderniseringen, samt ett överraskningspris.

EU:s åtgärder för smarta byar är ett initiativ som Europeiska kommissionen startade i april 2017. Det är en satsning på morgondagens byar och uppmärksammar dels stöd för investeringar som främjar digitaliseringen, dels stöd för tillgänglighet och kompetens. Initiativet sporrar till att hitta stigar som är helt nya och möter varandra när det gäller landsbygdsutveckling, regionalutveckling, forskning, trafik, energi och digital politik, samt olika fonder.

Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdsnatverkstjanster.mailpv.net.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s