Kategorier
2017 Nyhetsbrev 13/2017

Mikroföretagssamverkan på landsbygden i Kvarkenregionen

Malakta är ett gammalt mejeri som förvandlats till kulturverkstad för konstnärer.
Foto: Kenneth Sundman

Verksamhetsledare Annika Nordenstam på Föreningen Norden-Nordiskt informationskontor i Umeå tycker att vi har mycket att lära av varandra och att vinna genom samarbete på båda sidor om Kvarken. Under hösten 2017 genomför föreningen en förstudie om gränslöst innovativt företagande på landsbygden i Västerbottens län och i Österbotten med IDNET/SFV som samarbetspart. Syftet är att förstudien ska resultera i en projektansökan till Interreg Botnia-Atlantica programmet våren 2018. Målet med projektet är att öka konkurrenskraften och kapaciteten till gränsöverskridande affärssamarbeten hos mikroföretagare på landsbygden i Kvarken. Tänkbara fokusområden är gårdsbutiker, kreativa och kulturella näringar, samt kultur- och naturturism.

Ett första möte för företagare i de båda regionerna ägde rum i Västerbotten på Häljegård den 29 september. Som ett av resultaten från mötet togs en behovsanalys fram. Ett andra möte med workshops och företagsbesök hölls 18.11 i Österbotten. Workshopen ägde rum på Malakta Art Factorry i Malax, ett nedlagt mejeri som omvandlats till en kreativ kulturverkstad för konstnärer i olika discipliner. Genom workshopen skulle deltagarna ta fram nya idéer och metoder för framtida utveckling och samarbete. I en workshopsgrupp satt bl.a. en mikroföretagare inom upplevelseturism från Vilhelmina kommun i Lappland och ett nystartat mikroföretag från Korsholms kommun inom fårullsförädling och diskuterade varandras problem och lösningar.

Efter Malakta styrde egenföretagarna kosan till skärgården och ön Bergö med besök hos mikroföretagen Skärgårdsdelikatess och Mad(d)e in Bergö. Den senare garvar bl.a. fiskskinn, och som används i egendesignade kläder och produkter. Ett intressant besök företogs till det nybyggda äldreboendet Fyrgården, som är en form av samhälleligt företag. Byaföreningen Bergö Öråd rf upplyste om samarbetet mellan det offentliga och ideella kring samhällsservicen på ön, som rymmer 480 invånare. Sista anhalt på besöken var museet Stundars. Under middagen, som avnjöts på det populära museet, fick deltagarna ta del av Helena Höglund-Rusks föreläsning om projektet Integrering via mathantverk – svenska från hand i mun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s