Kategorier
2017 Nyhetsbrev 12/2017

Landsbygdens invånare har både kunskapen och viljan att möta Europas stora utmaningar – deklaration från ERP

HSSL:s ena ordförande Staffan Nilsson (t.h.) skriver under deklarationen som ordförande för ERCA (European Rural Community Alliance).
Bildkälla: Hela Sverige ska leva

Lördagen den 21 oktober antog 250 delegater från 39 länder och landsbygdsorganisationer en deklarationEuropean Rural Parliament (ERP) – den europeiska Landsbygdsriksdagen – i Venhorst, Nederländerna 18-21.10. Deklarationen slår fast att landsbygdens invånare har både kunskapen och viljan att möta Europas stora utmaningar, varav de största utmaningarna består av snabb digitalisering, flytt från utsatta till välbärgade områden och från landsbygd till stad, de många flyktingar som kommer till Europa, förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar.

Deklarationen uppmanar invånare och politiker att stöda utvecklingen av landsbygden och se till att politiska beslut är landsbygdssäkrade, och att arbeta för att skapa hållbara landsbygdssamhällen med ett fokus på infrastruktur, service och anslutning, bekämpande av fattigdom och social utslagning, stärkande av lokala ekonomier, välkomnande av nya människor in i samhället, samt ungdomar. Ytterligare påminner delegaterna sina regeringar och EU:s institutioner om hur viktig den lokala nivån är och uppmanar dem att investera i lokala lösningar och strategier. Det viktigaste förslaget är en gemensam EU-fond för Leader/lokalt ledd utveckling, där fonden bör få en betydande andel av alla europeiska strukturfonder för att användas för lokal utveckling.

Detta var den tredje europeiska Landsbygdsriksdagen sedan år 2013. Delegaterna kommer från respektive lands nationella landsbygdsrörelse. Från Sverige deltog nio personer från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) och Landsbygdsnätverket (i Finlands delegation deltog Antonia Husberg, Sofia Tuisku, Petri Rinne, Kim Smedslund, Tauno Linkoranta, Taina Väre, Hanna Ruohola och Peter Backa).

Uppgifterna är från webbplatsen helasverige.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s